Kauanko puheterapia kestää?

Puheterapian kesto on aina yksilöllistä ja riippuu monista tekijöistä, kuten kuntoutustarpeesta, haasteista ja tavoitteista. Tyypillisesti puheterapiajaksot voivat vaihdella muutamasta viikosta useisiin vuosiin. Yksittäiset puheterapiakäynnit kestävät yleensä 45 minuuttia ja niitä järjestetään yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaisesti, useimmiten kerran viikossa. Kuntoutuksen etenemistä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti, ja terapian kokonaiskesto määräytyy asiakkaan edistymisen ja tarpeiden perusteella.

Mitä puheterapia on ja kenelle se on tarkoitettu?

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka keskittyy viestinnän, kommunikaation, puheen, kielen ja nielemisen ongelmien arviointiin ja kuntoutukseen. Puheterapia soveltuu kaiken ikäisille – lapsista vanhuksiin – jotka kohtaavat haasteita kielen, puheen tai vuorovaikutuksen alueilla.

Lapsilla puheterapiaan hakeutumisen yleisimpiä syitä ovat kielen kehityksen viiveet, artikulaatiovaikeudet, kuten r- ja s-äännevirheet, sekä neuropsykiatriset häiriöt kuten autismikirjon häiriöt. Puheterapeutti voi auttaa myös änkytyksen, lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksien sekä syömisongelmien kanssa.

Aikuisilla puheterapiaa tarvitaan usein neurologisten sairauksien kuten aivohalvauksen, Parkinsonin taudin tai ALS:n aiheuttamien kommunikaatiovaikeuksien, nielemisvaikeuksien tai afasian kuntoutukseen. Puheterapia auttaa myös ääniongelmissa ja traumaattisten aivovammojen jälkitiloissa.

Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toimintakykyä, arjen sujuvuutta ja elämänlaatua. Kuntoutuksen lähtökohtana ovat aina yksilölliset vahvuudet, haasteet ja tavoitteet.

Kauanko puheterapia tyypillisesti kestää?

Puheterapian kesto vaihtelee huomattavasti yksilöllisten tarpeiden mukaan. Puheterapiajakson pituuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten kuntoutettavan haasteen luonne, vaikeusaste, asiakkaan ikä, motivaatio ja harjoittelun säännöllisyys.

Lyhyimmillään puheterapiajakso voi kestää muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Tällaisia lyhyempiä jaksoja sovelletaan usein yksittäisten äännevirheiden, kuten r- tai s-äänteen korjaamiseen kouluikäisillä lapsilla. Myös aikuisten lievempien ääniongelmien kuntoutus voi onnistua lyhyemmässä ajassa.

Laajempien kielellisten haasteiden, kehityksellisten häiriöiden tai neurologisten sairauksien kuntoutus vaatii yleensä pidempää puheterapiajaksoa. Näissä tapauksissa terapia saattaa jatkua 1-3 vuotta tai jopa pidempään. Esimerkiksi kehityksellisessä kielihäiriössä tai autismikirjon häiriössä puheterapia on usein pitkäkestoista.

Tyypillinen puheterapiakäynti kestää 45 minuuttia, ja käyntitiheys on yleensä kerran viikossa. Intensiivikuntoutuksessa käyntejä voi olla useampia viikoittain. Käyntitiheys suunnitellaan aina yksilöllisesti kuntoutujan tarpeiden ja jaksamisen mukaan.

Miten puheterapian kuntoutusprosessi etenee?

Puheterapian kuntoutusprosessi alkaa tyypillisesti lähetteellä, jonka asiakas saa lääkäriltä havaittujen puheen, kielen tai kommunikaation haasteiden perusteella. Kokonaisvaltainen arviointi on ensimmäinen vaihe, jossa puheterapeutti kartoittaa asiakkaan tilanteen, vahvuudet ja haasteet erilaisin menetelmin ja testein.

Arvioinnin jälkeen puheterapeutti laatii yksilöllisen kuntoutussuunnitelman, jossa määritellään terapian tavoitteet, menetelmät ja alustava aikataulu. Suunnitelmassa huomioidaan asiakkaan ja hänen lähipiirinsä toiveet ja arjen tarpeet. Kuntoutussuunnitelma toimii pohjana myös Kelan kuntoutuspäätöstä haettaessa.

Varsinainen kuntoutus koostuu säännöllisistä puheterapiakäynneistä, joissa harjoitellaan tavoitteeksi asetettuja taitoja erilaisten tehtävien, pelien ja harjoitusten avulla. Puheterapeutti antaa myös kotiharjoituksia, sillä säännöllinen harjoittelu arjessa tukee kuntoutuksen etenemistä merkittävästi.

Edistymistä seurataan jatkuvasti ja kuntoutussuunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan. Säännöllisin väliajoin, yleensä vuosittain, tehdään laajempi arviointi, jonka perusteella päätetään terapian jatkamisesta, muuttamisesta tai päättämisestä. Kun kuntoutuksen tavoitteet on saavutettu tai edistyminen on tasaantunut, voidaan terapiaa harventaa tai siirtyä seurantakäynteihin.

Miten Kelan tuki vaikuttaa puheterapian kestoon?

Kela on merkittävä puheterapian rahoittaja Suomessa, ja Kelan kuntoutuspäätökset vaikuttavat olennaisesti terapian kestoon. Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus edellyttää vähintään vuoden kestävää kuntoutustarvetta sekä kuntoutussuunnitelmaa, jonka lääkäri on laatinut julkisessa terveydenhuollossa.

Kela myöntää puheterapiaa tyypillisesti vuodeksi kerrallaan. Päätöksessä määritellään myönnettyjen terapiakertojen määrä, joka on yleensä 20-45 kertaa vuodessa asiakkaan tarpeista riippuen. Erityistapauksissa voidaan myöntää intensiivistä puheterapiaa, joka käsittää jopa 80 kertaa vuodessa.

On olemassa myös muita rahoitusvaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi hyvinvointialueiden maksusitoumukset, palvelusetelit, vakuutusyhtiöiden korvaukset sekä mahdollisuus itsemaksavana asiakkaana jatkamiseen.

HLS-Fondon puheterapiapalvelut – mistä apua saa?

HLS-Fondo tarjoaa monipuolisia puheterapiapalveluita usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Puheterapiaa on saatavilla Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Porvoossa. Lisäksi tarjoamme etäterapiaa videoyhteyden välityksellä, mikä mahdollistaa kuntoutuksen myös niille, joilla on pitkä matka vastaanotolle tai muita esteitä osallistua läsnäterapiaan.

Puheterapiapalveluidemme tarjontaan kuuluvat yksilöpuheterapian lisäksi yksilöllinen äänneohjaus sekä ryhmäpuheterapia. Palvelemme kaiken ikäisiä asiakkaita lapsista aikuisiin. Puheterapeuttimme ovat kokeneita ammattilaisia, joilla on osaamista erilaisten kielellisten, puheen ja kommunikaation haasteiden kuntoutuksessa.

Puheterapiaan voi hakeutua meille usealla eri tavalla. Kelan maksupäätöksellä tuleville asiakkaille olemme virallinen palveluntuottaja. Otamme vastaan myös hyvinvointialueiden maksusitoumuksilla ja palveluseteleillä tulevia asiakkaita. Vakuutusyhtiön kautta tulevat asiakkaat sekä itsemaksavat asiakkaat ovat myös tervetulleita palveluidemme piiriin.

Lisätietoja palveluistamme ja ajanvarauksesta saat verkkosivuiltamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua mielellämme löytämään juuri sinulle tai läheisellesi sopivan terapiaratkaisun, joka tukee kommunikaatiotaitoja ja parantaa elämänlaatua.

Takaisin uutislistaukseen
Yksityisyyden hallinta

Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.